ARAÇ KASA TİPLERİ VE ÖRNEKLERİ

Türkiye’de trafiğe kayıtlı araba sayısı 2018 yılı başında 22 milyon 134 bin 972 adet olarak açıklandı. Bu arabaların hepsine olmasa da tiplerine göre kısa bir bilgi paylaşalım istedik.

 

Minivan / Panelvan :  Ticari araç olarak tercih edilen kasa tiplerinin başında gelir. Genellikle bir kutulu veya iki kutulu olarak tasarlanırlar. Amaç, dışını büyütmeden iç mekandan daha fazla yararlanmaktır. Fiat , Renault , Volkswagen ve bunlar gibi bir çok marka minivan / panelvan araç üretmektedir. Satılık araç ilanlarında bile minivan & panelvan gurubu araçlar daha çok aranmaktadır. İşletmelerin ihtiyacını gidermek , yedek parça ulaşılabilirlik , servis kolaylığı gibi etkenler bu araçları tercih edilebilir kılmıştır. İstenilen panelvan aracı , yedek parçası , servisi , fiyatı internet üzerinden incelene bilinir ve e ticaret siteleri aracılığı ile temin edilebilir.

İki kutulu tasarımlar ise station wagon ( steyşın vagon ) ve Hatchback ( heçbek ) tipi araçlarda tercih edilir.

Hatchback  : Bu tip araçları en basit hali ile , bagaj kısmı ile yolcu kısmının ayrı olmadığı araç tipleri diyebiliriz. Bagaj kapağı doğrudan yolcu olan kısma açılır .Hatchback tipi bir araç adlığınızda geniş iç hacme sahip olursunuz. Ayrıca hatchback araçların motor kısmı gövdenin önünde yer alır ve hem güvenlik sağlarken hem de daha güçlü motora sahip olmanızı sağlar.

 

Station Wagon : Bagaj bölümü ile yolcu bölümünün ayrı olmadığı , tavanının ön kısımdan arka kısma kadar uzanan geniş iç hacme sahip aile araçlarıdr. Station wagon ile Hatchback arasındaki fark Station Wagon araçların daha uzun bagaja sahip olmasıdır. Hatchback araçlarda bagaj kısadır. Station Wagon araçlara Amerikada “ estate “ , ülkemizde kısaca “steyşın” denilir. En bilindikleri Renault Toros SW ve Tofaş Kartal modellerinin daha yenilerine Toyota Auris , Ford Focus gibi araçlar örnek verilebilir.

 

Sedan : Otomobil denildiğinde ilk akla gelen tiptir. Klasik , dört adet kapısı olan , arka koltuktan sonra iç mekandan ayrı arkaya doğru uzanan bagajı olan araç tipleridir. Sedan araçlarda motor kısmı önde yer alır. Fiat Linea , Renault Symbol , Peugeot 301 gibi araçlar çoğaltılarak örneklendirilebilir.

 

Coupe : Halk arasında tek kapılı olarak tabir edilen , spor araba grubunda olan Coupe araçlar sedana benzer ama ön kısımda sadece iki kapısı vardır. Yine şoför arkasında iki koltuğu yer alır. Motor bölümü uzun göründüğü için sportif bir estetiğe sahiptir. Coupe araçlara örnek olarak Volkswagen Scirocco Coupe , Renault Megane Coupe , Hyundai Coupe , Porsche 911 Targa verilebilir.

 

Cabrio : Üstü açık otomobiller olarak düşünebilirsiniz. Fakat üstü kapalı olan tiplerede Cabrio ismi verilebilir. Açılabilir tavan olması coupe ile arasındaki farktır. İki kapılı yada 4 kapılı olabilirler. Renault Megane 1.6 Cabrio , Opel Astra 1.6 Cabrio , BMW Z4 örnek olarak gösterilebilir.

 

MPV :  Açıklaması “çok amaçlı araç “ olan bu tipin ismi “Multi Purpose Vehicle” kelimelerinin baş harflerinden gelmektedir. Geniş iç hacme sahip olan MPV model araçlar 7 kişilik yolcu kapasitesine kadar çıkabilmekte. Güçlü motorlara sahip olan MPV tipi araçlar kalabalık veya seyahat sever aileler için sık tercih edilir. Renault Scenic , Toyota Verso , Ford C-Max  MPV tipi araçlara örnek verilebilir.

 

SUV :  Büyük araç severlerin tercihidir. Anlamı spor maksatlı araç demektir. İngilizce Sport Utility Vehicle olan kelimelerin baş harfleri SUV terimini oluşturmuştur. 4×4 çekiş gücü ve şase yüksekliği öne çıkan özellikleridir. SUV araçlar asfalt ve arazi tipi yollarda kullanılabilir. Renault Kadjar , Peugeot 2008 , Hyundai Tucson örnek olarak verilebilir.

 

Pick-Up :  Kamyonete benzeyen , arka kısmı açık , yük taşınabilen kuvvetli motorlara sahip , konforlu araçlara Pick-Up denilir. Arazi ve şehir içi kullanıma yakışan tipe sahiptirler. Pick-Up ile SUV arasında kasaların açık ve kapalı olmasıdır. Ford Ranger , Volkswagen Amarok , Mitsubishi L200 örnek gösterilebilir.

 

Kamyonet : Maksimum 3500 kg’a kadar azami yük izni verilen , yük taşıma maksatlı kullanılan motorlu kara taşıtlarına Kamyonet denilir. Küçük miktarlı yüklerin taşınmasında , şehir için kullanıma yakışan tiplerdir. Türkiye’de Volkswagen Caddy , Renault Kangoo , Ford Connect gibi araçlar bu sınıfa girmektedir.

 

Kamyon :  Hepimizin bildiği gibi , yük taşımacılığı için imal edilmiş , bir kupa ve kasadan oluşan motorlu taşıtlara Kamyon denilir. Azami ağırlığı 3500 kg dan yukarıdır. Kupa ve kasa kısmı bitişiktir. Kasaları ayrı olan , takıp çıkarılabilen büyük araçlar da kamyon olarak bilinse de aslında onların ön kısmına çekici , arka kısmına dorse denilir. TIR gurubunda yer alır. Kamyonlar şehirler arası taşımacılıkta tercih edilen kullanımı kolay tiplerdir.  Dodge AS 950 , BMC Pro 620 , Mercedes – Benz Atego Kamyon için verilebilecek örnekler arasında yer alır.

 

Damperli Kamyon :  Bazı kamyon modellerinin arkasında yer alan kasanın , şaseden ayrılıp kaldırılarak mevcut yükünü boşaltmaya yarayan mekanizma damperli kamyonları oluşturur. Şantiye , inşaat , atık taşıma gibi işlerde damperli kamyon tercih edilir.

 

Minibüs : Motor kısmı direksiyon kısmından ileride yer alan, yolcu taşımacılığı için tasarlanmış ve kullanım için gayet kullanışlı olan minibüs tipi araçlar genellikle 10-17 arası yolcu kapasitelidir. Mercedes sprinter , Volkswagen Crafter , Citroen Jumper gibi araçlar minibüs örneği verilebilir. Bu örnekler daha da çoğaltılabilir.

 

Midibüs : Yolcuların bulunduğu yerin altında yada arkasında ek çıkıntı olmadan motor kısmının eklendiği , yarım otobüs diye tabir edilen araçlara midibüs denilir. Minibüsten daha fazla olarak 18-30 kişi arası yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. Isuzu Royal , Iveco M 29.14 , Otokar Sultan gibi araçlar midibüs örneği olarak verilebilir.

 

Kısaca bahsettiğimiz araç tipleri hem ehliyet sınıfı için hem muayene dönemleri , hem de taşıt vergisi bakımından önemlidir. Araç alırken göz önünde bulundurulmalı ve değerlendirilmelidir diye düşündük.

Tercihinizin hayırlı olmasını ve kazasız , sorunsuz bir kullanım dileriz.

Yedek Parça E-Ticaret Sitesi

Merhaba değerli müşterilerimiz

Bu yazımızda öncelikle size 1999 yılından bu güne sadece yedek parça sektörüne yazılım üretmiş, tüm iş gücünü otomotive vermiş bir yazılım firmasının ekibinde var olmanın mutluluğunu iletmek isterim.

Yedek parça sektöründe son yıllarda perakende satış yapan firmaların yaşadıkları iş kayıpları perakende yedek parça satışı yapan tüm firmaları yedek parça e-ticaret sitesi kurarak online satış yapmaya itti. Takibi online site kurmak ve satış yapmak maliyetleri düşürdüğü için rakiplerle tezgahta savaşmak günden güne zorlaştı.

Bu süreçte sektör deneyimi olmayan, mükemmel e-ticaret üretmiş firmalarla denenen projelerde başarısız olan tezgah ustaları tekrardan dükkan en iyi iş, biz dükkan tecrübelerimizle devam edelim kararları aldılar. Doğru firma ve ürün tercihi ile ilerleyen firmalarda perakendelerini kapatarak sadece yedek parça e-ticaretine yönlenmeye başladılar.

Uzun zamandır sahada yaşanan durum bundan ibaret, içerisinde bulunduğumuz yaz başı günlerde özellikle işlerin azalması ile krizden fırsat çıkaran firmalar doğrudan e-ticaret günlüklerini yazmaya başladılar.

Yedek Parça e-ticaret sitesi kurmak için öncelikle oem koduyumlu marka model bilgisialternatif stok yan sanayieşdeğerçıkmaçakmaspotithal vb. yedek parça terimlerini bilen siz söylemeden size yedek parça e-ticaretinde dikkat etmeniz gerekenleri anlatan bir yazılım firmasına ihtiyacınız var.

Sonrasında yedek parça e-ticaret sitesi kurmak için 4 yıllık üniversite mezunu, 5 yıl yazılım sektöründe tecrübe edinmiş, yüksek lisans ile uğraşan, e-ticaret konusunda daha önce yıllarca emek vermiş bir personele ihtiyacınız yok. Çünkü tercih edeceğiniz firma standart bilgisayar kullanımına vakıf bir kullanıcıya gerekli eğitim ve yönlendirmeleri yaparak onun sizin işinize yarayacak bir ekip üyesi olmasını sağlayacaktır.

Yedek parça e-ticaret sistemi kurarken 2. dikkat edeceğiniz en önemli noktalardan birsi de ürünlerin uyumlu olduğu araç bilgisine sahip olan bir firma tercih etmeniz ve aynı zamanda bu firmanın size ürün resimleri konusunda da yardımcı olmasını talep etmeniz. Aksi halde yıllarınızı bu veriyi girmekle kaybeder hep rakiplerinizin arkasında kalırsınız.

Yedek Parça E-ticaret sitesi için hizmet alacağınız firmanın aynı zamanda sadece site yapmak yerine sizin istediğiniz anahtar kelimelerde önde çıkarak satış yapmanız konusu ile de ilgileniyor olması gerekiyor.

Sektörün ve zamanın gerisinde kalmamak için SadeceB2C yedek parça eticaret sistemini tercih edebilir, veya konusunda uzman ekibimizin onlarca tecrübesini size aktarması için iletişim formumuzu hemen doldurabilirsiniz.

Siz çayınızı yudumlarken Yedek Parça B2C uzmanımız sizi rakiplerinizden önce çıkaracak ve yıllarınızı kaybetmenizi önleyecek incelikleri paylaşıyor olacak.

 

Değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederiz. Yedek Parça Programı

 

Yedek Parça ETicaret B2C Sitesi

Merhaba

Yedek Parça Programı almadan önce dikkat etmeniz gereken hususları önemle arz ederiz :

Otomotiv sektörüne özgün olarak geliştirilmiş olması : 

  • Otomotiv sektörüne özel geliştirilmemiş ürünlerde ihtiyacınız olan alanlar hep özel kodlarla çözülmeye çalışılır, fakat hiç bir zaman ne özel kodlar işinizi çözer nede tüm ihtiyaçlarınıza yeter,
  • Uyumlu araçları yazabileceğiniz ve bunları e-ticaret ve n11 gibi pazar yerlerine otomatik göndererek mükemmel kolaylık yaşayabileceğiniz seçenekler onlarda bulunmaz,
  • OemRakip kodlar, değişen referanslar gibi kodları sınırsız yazabileceğiniz alanlar özel kodlarla sınırlandırılmamalı,
  • Entegrasyon’a her zaman uyumlu olmalı,
  • Güncel yedek parça fiyatlarını mutlaka barındırmalı, otomatik güncelleme avantajları ile,
  • Her yedek parçanın farklı tedarikçileri, farklı üreticileri ve farklı barkodları olacağından aynı parçaya sınırsız barkod eklenebilmeli,
  • Depo bazlı raf yeri takibi mutlaka olmalı,
  • Oto Servis Programı eklentisi mutlaka olmalı,
  • Yedek parça sektöründe ki günlük satış, eksik listesi oluşturma vb. özellikleri barındırmalı,
  • En önemlisi siz söylemeden sektörde ki kanayan yaralara çözüm üreten modüllerinin olması.

Konusunda uzman yedek parça için üretilmiş otomotiv sektörü dışında tek referansı bulunmayan Elegance’ı mutlaka deneyin.